Francuska legija stranaca

nedjelja, 06.03.2005.

juriš legionara
POVJEST i tradicija

Francusku legiju stranaca osnovao je francuski kralj Luj Filip, 10. ožujka 1831. godine sastavljenu od dobrovoljaca starih od 18 do 40 godina (tako je i sada), koja je odmah poslana u misiju osvajanja Alžira. Ova misija, kao i sama jedinica je trajala sve do 1835. godine, kada je Aližir pao u ruke Španjolaca. Nakon toga, jedinica u ovom obilku je ponovo formirana, te stjecala brojna borbena iskustva; Alžir (1855), Italija (1859) i Meksiko (1863) gde se odigrala jedna od njaimpozantnijih bitaka koje je vodila Legija stranaca. Naime, 30. travnja 1863 Na hacijendi "Camerone" pokraj grada Puebla , 3 oficira i 62 legionara pružila su otpor daleko nadmoćnijim meksikancima (oko 2000 boraca). Nakon cijelog jednog dana žestokih okršaja poslednjih 5 preživjelih legionara postavilo je bajonete na svoje puške i krenulo u juriš.

Od tada, naziv ove bitke ponosno nosi svaka legionarska zastava, simbolizujući borbu "do poslednjeg čovjeka". Od tih prvih dana, pa sve do danas, jedinica je prošla brojna ratišta i bitke čuvajući interese Francuske republike. U nastavku dajemo vam kronološki pregled nekih od najbitnijih borbenih aktivnosti:
1914: I sv. rat, legija borbeno angažirala u Francuskoj ·
1939-1945: II sv. rat, borbeno angažiranje u Norveškoj, Libiji, Tunisu, Italiji i Nemačkoj ·
1945: početak rata u Indokini (bitke kod Phu Tong Hoa i Dien Bien Phu-a) ·
1954: povratak u Alžir, kao sigurnosne snage stalno prisutne sve do 1962 ·
1962-danas: nakon napuštanja Alžira, regimente su razmještene u Džibuti, Madagaskar, Tahiti i Francusku Gvajanu ·
1969-1970: dvije regimente angažirane u operacijama u Čadu ·
1978: oslobađanje nekoliko stotina Europljana od sigurne smrti u Zairu ·
danas: angažiraneu mirovnim misijama širom Svijeta.

Od svojih početaka pa sve do danas, svi pripadnici Legije (od Generala do redova) odani su samo jednom - da služe Francuskoj profesionalno i dobro. Tradicija ove jedinice izražava se kroz više aspekata: posebne uniforme, posebne pjesme i koračnice, izdvojene nastupe na paradama i posebne ceremonije svojstvene samo Legiji. Svečana uniforma je bjela sa svečanom bjelom Kepi šapkom. Boje legije su crvena i zelena, a preuzete su od Švicarske garde koja je bila u službi francuskog Kralja.
- 22:57 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>